Ingrediënten voor een fijne liefdesrelatie

Wat zijn belangrijke ingrediënten voor een fijne liefdesrelatie? Als je dat weet, weet je misschien ook wat je anders zou kunnen gaan doen als het op dit moment niet zo goed gaat met je relatie.

Ik ga aan de hand van de volgende 6 aandachtspunten graag in op wat volgens mij belangrijke ingrediënten zijn voor een goede relatie met je partner. Ik maak daarbij gebruik van inzichten van Ellen F. Wachtel die ze in haar boek “The Heart of Couple Therapy” (boek voor therapeuten) beschrijft. Zij is een relatietherapeute in New York en zij is voor mij een belangrijke inspiratiebron.

1steaandachtspunt: We houden van mensen die ons goed doen voelen over ons zelf

Zeker in het begin van een liefdesrelatie geeft je partner je vaak het gevoel dat hij/zij je bewondert, dat hij/zij jou heel erg leuk vindt. Dat hij/zij graag bij je wil zijn.

Dat voelt heerlijk!! Dat stralen we uit, wat je partner ook weer fijn vindt. Waardoor we het fijn vinden bij elkaar te zijn.

Helaas gebeurt het nogal eens dat na verloop van tijd het ‘bewonderen’ steeds meer verandert in ‘kritiek geven’. De focus komt steeds meer te liggen op wat de ander niet goed doet. Helaas gebeurt het vaak dat beide partners elkaar hierdoor steeds minder leuk gaan vinden.

Ellen Wachtel zegt hierover: “Critisism erodes love” (kritiek maakt de liefde langzaam kapot).

Voor een fijne relatie is het dus belangrijk dat je elkaar blijft bewonderen en niet zo kritisch bent richting je partner. Dus oog blijft houden voor de positieve kanten van de ander en ‘je niet zo moeilijk doet’ over de negatieve kanten.

2deaandachtspunt: Het is belangrijk samen leuke dingen te blijven doen

Voor een goede relatie is het belangrijk dat je positieve ervaringen met elkaar beleeft. Dat je samen plezier blijft maken!

Vooral als er kinderen geboren worden, zie ik nogal eens in mijn praktijk dat het niet meer zo goed lukt om samen leuke dingen te blijven doen, elkaar aandacht te blijven geven. Alle aandacht gaat vooral naar het gezin en de relatie krijgt steeds minder aandacht. Hierdoor kunnen beide partners elkaar steeds meer uit het oog gaan verliezen.

Dus blijf samen leuke dingen doen!!

3deaandachtspunt: Waardeer de verschillen

Mensen zijn verschillend. Dat geldt ook voor partners. Voor een goede relatie is het belangrijk dat je de verschillen probeert te waarderen in plaats van de ander probeert te veranderen of te overtuigen dat hij/zij het verkeert ziet. Dat het OK is dat je partner andere eigenschappen en meningen heeft dan jezelf. Wees vooral nieuwsgierig hoe het komt dat de ander het anders ziet. Misschien kom je wel tot nieuwe inzichten!! Die nieuwsgierigheid en het waarderen van de eigenaardigheden van je partner maakt je leven veel leuker, dan wanneer je probeert je partner te veranderen in een soort kloon van jezelf.

4deaandachtspunt: Het fysiek uiten van affectie vergroot de emotionele verbinding

Het fysiek uiten van affectie, zoals elkaar even aanraken, knuffelen, arm om de schouders leggen, vergroot het gevoel van verbondenheid tussen twee partners.

Ook is bekend dat door seksueel contact het hormoon oxytocine vrijkomt, waardoor het emotioneel verbonden voelen met je partner toeneemt.

Dus vergeet niet elkaar regelmatig even aan te raken, te knuffelen en probeer seksueel actief te blijven. En als er seksuele problemen zijn, dan zou je kunnen overwegen hulp te zoeken.

5deaandachtspunt: Het is belangrijk je veilig te voelen in de relatie

De relatie zou eigenlijk een ‘safe haven’ moeten zijn voor beide partners. Een plek waarin je je veilig en beschermd voelt en jezelf kunt zijn. Een plek waar je niet bang hoeft te zijn voor de reactie van je partner. En de partner ook niet bang hoeft te zijn voor jouw reactie. Dat je er voor de ander bent als hij/zij het even moeilijk heeft.

Maar het is ook belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Dat je een betrouwbare partner blijft.

6deaandachtspunt: Zorg dat je aantrekkelijk blijft voor je partner

Zorg dat je aantrekkelijk blijft voor je partner. Daarmee wordt niet alleen het uiterlijk bedoeld, dus dat je je goed verzorgt, maar ook dat je partner het leuk blijft vinden om met je om te gaan. Dat je zorgt dat je een leuke partner blijft!! Door bijvoorbeeld vriendelijk, behulpzaam en respectvol te zijn richting je partner.

Tenslotte

Hopelijk geven de 6 aandachtspunten je wat inzichten die je kunnen helpen om je relatie te verbeteren.

Maar ik weet ook wel dat als het wat minder goed gaat met de relatie, dat het best moeilijk is om dat te veranderen. Dat er situaties zijn dat het niet goed lukt te handelen volgens de 6 aandachtspunten, omdat bijvoorbeeld het stel teveel negatieve ervaringen heeft meegemaakt.

Als je ontevreden bent over je relatie en het lukt jullie niet de relatie te verbeteren, neem gerust contact op met mij. 

Tenslotte wil ik je attenderen op een leuk verliefd stel dat ik zelf volg op Instagram. Dit stel betreft de Duitse Marie Fe en de Australische Jake Snow. Marie en Jake zijn al een paar jaar op reis en bezoeken over de hele wereld mooie romantische plekken die ze dagelijks op Instagram met ons delen. In hun stories en op hun foto’s spat de liefde die ze voor elkaar voelen eraf en volgens mij doen ze al wat ik bij de 6 aandachtspunten heb beschreven. Ook op Youtube posten ze regelmatig leuke filmpjes over hun liefde voor elkaar. Ik word er helemaal blij van! Nieuwsgierig? Zie @mariefeenjakesnow.

 

Marjan de Jong