Uitgangspunten

EFT

Ik heb mijn relatietherapieopleiding gevolgd bij de School voor relatietherapie in België. Deze opleiding is gebaseerd op EFT (Emotional Focused Therapy) van Dr. Sue Johnson. Ook ik neem EFT als uitgangspunt, alhoewel ik ook volop gebruik maak van andere inzichten/invalshoeken.

Na mijn opleiding heb ik nog diverse bijscholingen gehad, met andere invalshoeken, waarvan ik volop gebruik maak. En nog steeds doe ik veel aan bijscholing (o.a. online cursussen bij Esther Perel) om het vak goed te kunnen blijven beheersen. 

EFT stelt de emoties van de partners centraal. Partners worden zich meer bewust van hun emoties en door deze uit te spreken en elkaars emoties te erkennen, ontstaat er ruimte voor nieuwe positieve ervaringen tussen beide partners. Partners hebben dan vaak het gevoel dat ze eindelijk weer eens ‘achter de muur’ van de ander mogen kijken. Waardoor ze zich weer begrepen, met elkaar verbonden voelen.

Ook worden partners zich meer bewust van hun eigen gedrag en het effect daarvan op de ander. Ze ontdekken wat ze zelf kunnen doen om de relatie te verbeteren.

Dat betekent dat tijdens de therapiesessies steeds gefocust wordt op het bewust worden, durven uitspreken en erkennen van de ervaren emoties.

Daarnaast besteden we veel aandacht aan de onderlinge communicatie. Hoe zorg je er voor dat het lukt om goede gesprekken met elkaar te voeren? Dat je ‘emotioneel’ verbonden blijft? Dat je elkaar blijft begrijpen?

EFT geeft goede resultaten bij paren. De effectiviteit van EFT is aangetoond in verschillende studies.

Esther Perel

Een andere belangrijke inspiratiebron is voor mij Esther Perel. Ik heb diverse masterclasses en studiedagen bij haar gevolgd. Vooral haar opvattingen en bevindingen omtrent trouw en ontrouw in relaties hebben mij geinspireerd (zie haar boek 'Liefde in Verhouding' en artikel Volkskrant).

Het doel van de relatietherapie

Het doel van de relatietherapie is voor mij niet zozeer de relatie 'te redden', maar is veel meer gericht op wat nodig is zodat beide partners een zo gelukkig mogelijk leven kunnen leiden.

En natuurlijk heeft de kwaliteit van de relatie een grote invloed op de kwaliteit van het leven. Dat kan ook betekenen dat partners door de therapie tot de conclusie kunnen komen dat het beter is een andersoortige relatie aan te gaan of de relatie te verbreken.